Site icon kippen houden

leg stimuleren bij kippen

leg stimuleren bij kippen

Leg stimuleren met kunstlicht

 

Leg stimuleren met kunstlicht

Leg stimuleren met kunstlicht. Voordelen en na delen stimuleren van de leg bij kippen. De meeste kippen leggen het merendeels in de lente of de zomer. Alleen echte legkippen leggen ook in de winter door. Meestal is de eierproductie wat minder. Dit komt niet door de temperatuur maar doordat er minder licht uren zijn in de herfst en de winter. Het door leggen kan je in de winter ook stimuleren door het aantal licht uren te verlengen met kunst licht.

Als je een leg ras hebt verleng de daglengte naar 10 uren dan ben je verzekerd van eieren de hele winter door. De leg wordt ook beïnvloed door de voeding. Geef je kippen leg korrels of complete pluimvee korrels of gemend graan, maiskolfjes. Er is wel een nadeel en risico bij het geven van leg korrels in de winter. Lees hier onder meer.

 

Wat zijn de nadelen van het geven van legkorrels in de winter?

Bij het geven van legkorrels of legmeel in de winter kan de kip in legnood raken. Men spreekt van legnood als een kip een ei moet leggen dat klaar zit in de eileider, maar dat het niet naar buiten geperst kan worden. Legnood komt meestal voor bij jonge leghennen die voor het eerst moeten leggen. Het komt ook voor bij oudere kippen. Als ze een ei moeten leggen dat veel groter is dan anders bijvoorbeeld eieren met dubbele dooiers of gebroken eieren. Soms kan het zijn dat het ei dwars zit. Meestal is het dan nog een combinatie van bovenstaande oorzaken met een te lage omgevingstemperatuur, te weinig lichaamsbeweging en/of gebrekkige voeding.

 

Het is daarom aan te raden om dagelijks even het legnest te controleren op hennen die zowel over dag als ‘s nachts op het nest blijven zitten, terwijl ze helemaal niet broeds zijn. Indien we niet tijdig ingrijpen kan de hen er zelfs aan sterven.

Wat zijn de symptomen?

De hen blijft op het nest zitten in de ‘pinguïnhouding’ Zie foto hierboven. Ze probeert langdurig te persen. Soms is zelfs een kleine uitstulping zichtbaar van de cloaca die deels naar buiten word geperst.

In dit klein konijnenhok hierboven waren er twee volwassen hennen

Dat is heel slecht voor de dieren. Grote rassen mogen niet in een kleine hok. Legnood is meestal een combinatie van bovenstaande oorzaken met een te lage omgevingstemperatuur, te weinig lichaamsbeweging en/of gebrekkige voeding.

 

 

Hoe kunnen wij legnood genezing?

Plaats de hen apart, weg van bij de andere kippen en bij voorkeur warmer (30 a 35°C is ideaal). Het indruppelen van enkele druppels slaolie in de aarsopening kan het leggen van het ei bevorderen. Wanneer er een stukje cloaca naar buiten hangt, dient de leghen te worden verwijderd van de andere kippen. Deze zouden de uithangende ‘prolaps’ aanpikken waardoor de hen ernstig tot dodelijk verwond wordt.

 

Je kunt bovenstaande symptomen zeker behandelen zodat de kip opnieuw rond kan huppelen. De uitstulping moet gewassen worden met schoon met lauw water. De legdarm moet terug naar binnen. Dat word gedaan met huishoudhandschoenen aan Vervolgens moet de hen stevig worden ingewikkeld met een doek zodat de vleugels en poten gesloten blijven. Speld alles vast en leg de kip op een donkere, warme plaats, bij voorkeur 1 dag zodat de kip voldoende kan rusten.

Voor de nacht kan je haar even laten drinken en eten. De eerstvolgende dag maak je de doek los en wanneer de legdarm blijft zitten kan je haar nog even apart laten scharrelen. Indien het tegen de avond nog steeds goed gaat, dan kan ze ‘s avonds al terug op stok bij de andere kippen. Het beste is een dierenarts hiervoor te raadplegen.

Hoe kunnen we legnood voorkomen?

Zorg altijd bij jonge kippen dat ze legkorrel krijgen zodat de dieren dan altijd een stevige schaal hebben en het ei de juiste vorm heeft. Geef kippen na hun 5e levensjaar geen legkorrel of legmeel meer. Van nature leggen kippen ongeveer maar de eerste 4 jaar van hun leven. Omdat alle ingrediënten voor een ei in legkorrels zitten kunnen kippen terwijl ze 10 zijn nog eieren leggen. Hun lichaam is hierop niet berekend en vergroot de kans op te grote eieren met dubbele dooiers of de kip kan het sowieso niet meer leggen doordat de legbuis ietwat te smal is geworden. lees meer hieronder.

 

Zorg ervoor dat kippen in de winter niet al te koud zitten. Normaal gesproken stoppen kippen met eieren leggen in de winter. Als de kippen legkorrels in de winter krijgen leggen ze door. Het is in de winter nu eenmaal moeilijk een goede omgevingstemperatuur te garanderen dus geef geen legkorrel in de winter. Het leggen stopt dan vanzelf tot aan de lente. Geef de kip genoeg lichaamsbeweging. Bouw een kippenhok met aansluitende ren dat zorgt voor genoeg beweging. Of koop een kant en klare kippenhok

Voor het bouwen van een kippenhok heeft u een goede bouwtekening nodig Klik Hier

 

Kippen moeten de hele dag door beschikken over water. Als een kip niet genoeg gedronken heeft, is de kans groot dat ze de volgende dag niet legt of soms de hele week niet. Zorg er voor dat de kippen genoeg te drinken hebben.

Een kip drinken wel 3 liter per dag op een warme dag. Hieronder drinken ze uit een automatische drinkbak van 18 liter. Het is heel handig.

Kippen moeten de hele dag door beschikken over water. Als een kip niet genoeg gedronken heeft, is de kans groot dat ze de volgende dag niet legt of soms de hele week niet. Zorg er voor dat de kippen genoeg te drinken hebben.

De leg

Waarom legt een kip eieren? Het is heel eenvoudig. Ze willen zich voortplanten. Ook al is er geen haan aanwezig leggen ze eieren. Het eieren leggen blijft bij de gemiddelde kip niet beperkt tot een bepaalde seizoen zoals bij bepaalde vogels. De eigenschap om alleen eieren te leggen als er gepaard is in de voortplantingsperiode is in de loop van de tijd eruit gefokt. De eieren van de kip worden in een broedmachine van generatie na generatie uitgebroed. De kuikens hebben dan als ze volwassen kippen zijn het broeds gevoel niet. Ze worden niet broeds. ze leggen eieren zonder broeds te raken.

Als u een hen heeft zoals een kuifhoender die niet snel broeds raakt, plaats haar in een ren met een zijdehoender hen. De zijde hoender hen raakt heel gauw broeds de andere hen zal ook op den duur broeds raken.

Echte leg rassen kunnen wel 300 eieren per jaar leggen. Er zijn een aantal oorspronkelijke rassen die dicht bij de ‘oerkip’ staan zoals de Sulmatra. Deze rassen leggen veel minder eiereren en de leg beperkt zich tot de lente en de zomer.

De kleur van de oorlel van de kip geeft een goede indicatie voor de uiteindelijke kleur van het ei. Kippen met witte oorlellen leggen witte eieren en kippen met rode oorlellen leggen bruine eieren. Blauwe eieren komen van de Zuid-Amerikaanse Araucanakip.

De kleur van het ei heeft geen enkele invloed op de smaak en zegt ook niets over de leefomstandigheden van de kip. De kleurkeuze hangt volledig af van je eigen voorkeur.

Graan-ei, mais-ei of toch een gras-ei

De naam van het ei wil iets zeggen over het voer dat de legkippen hebben gekregen. Over het algemeen krijgen alle kippen, of het nu batterijkippen of vrije uitloop kippen zijn, hetzelfde voer. Dit bestaat vaak uit een combinatie van soja, tapioca, mais en tarwe. De eieren hebben dan geen specifieke naam. Kippen die voornamelijk graan hebben gekregen leggen graan-eieren en de kippen die mais hebben gekregen leggen mais-eieren.
De naam van het ei zegt ook iets over de smaak en de kleur van de dooier. Zo is de dooier van een mais-ei meer oranje dan de dooier van een graan-ei. De smaak van een graan-ei is weer iets rijker dan die van een mais-ei.
Maiseieren bevatten veel omega 6 vetten en een teveel aan omega 6 is slecht voor je cholesterol en kan allerlei ontstekingen veroorzaken. Kippen die voornamelijk plantaardig voer zoals gras krijgen produceren omega 3 rijke eieren die weer positieve invloed hebben op je cholesterol. Wanneer je bewust met je gezondheid omgaat is het dus aan te raden om te letten op het soort voer dat de kippen gekregen hebben.

Kippen moeten de hele dag door beschikken over water. Als een kip niet genoeg gedronken heeft, is de kans groot dat ze de volgende dag niet legt of soms de hele week niet. Zorg er voor dat de kippen genoeg te drinken hebben.

De leg wordt ook beinvloed door de voeding. Geef je kippen leg korrels of complete pluimvee korrels of gemend graan, maiskolfjes, als de kippen niet kunnen scharrelen geef ze ook meelwormen of vlokreefjes. Een kip dat de hele dag in de tuin scharrelt vind wel genoeg insecten en wormpjes te eten.

Na delen van het opvoeren van de leg

Zodra een hen 5 of 6 jaar oud is zal ze veel minder of helemaal niet meer leggen. Er zijn wel kippen die tot hun tiende jaar nog af en toe een eitje leggen. als je de leg wilt opvoeren tijdens de winter met kunst licht of leg voer dan zijn de kippen wel sneller uitgelegd. Het aantal leg seizoenen word verkort.

Waarom heeft een kip Kippengrit nodig?

Een kip heeft, net als andere vogels, eigenlijk twee magen. Een kliermaag en een spiermaag. De zaden die opgegeten worden, komen eerst in de kliermaag waar ze week gemaakt worden en daarna gaan ze naar de spiermaag. In de spiermaag moeten de zaden fijngemalen worden zodat de voedingsstoffen in de darmen opgenomen kunnen worden. Dat fijnmalen gebeurt met behulp van kleine steentjes die permanent in de spiermaag aanwezig zijn. Geef uw kip maagkiezel of kippengrit daarmee komen er als het ware kleine molensteentjes in de spiermaag terecht die het voedsel fijnmalen. Door grit te verstrekken krijgt uw kip voldoende mineralen en de benodigde kalk binnen. Kalk is nodig voor de eierschaalvorming, een goed beendergestel en een goede gezondheid.

Voederautomaten en voerbakken

Voor kuifhoeders moet het drink waterbak niet te groot zijn. De kuif wordt daardoor nat, vervolgens gaat zand erop dan krijg de kip een modderkuif. wat heel vervelend is voor de kip.

De kleur van het ei

Eieren kunnen niet alleen verschillen in grote maar ook in kleur. De kleur kan varieren van spier wit tot donkerbruin en alle tinten er tussen beige, bruin, roodachtig, lichtgroen, lichtblauw en licht roze. Sommige eieren hebben ook spikkels. De kleur van de ei is gerelateerd met die van de oren van de hen. Dieren met witte oren leggen witte eieren en hennen met rode oren leggen bruin getinte eieren. De eierschaal krijgt zijn kleur in de eigang. Tijdens de opbouw van het ei wordt kleurstof afgezet. De hoeveelheid kleurstof dat afgegeven wordt is niet constant. Daarom zal je merken dat in de loop van het leg seizoen kleurverschillen zijn in de eieren van de kip. Als de kip in het begin donkerbruine eieren legde zal je merken dat de eieren zullen verkleuren van donkerbruin laat bruin.

Hieronder ziet u enkele kleur verschillen.

Kippen houden

Exit mobile version