Site icon kippen houden

Gedrag en verzorging van uw kuikens

Gedrag en verzorging van uw kuikens

Gedrag en verzorging

 

Aan de hand van het gedrag van de kuikens weet u of het niet te heet of te koud is voor ze. liggen de kuikens in een kleine cirkel onder de warmtelamp met de kopjes naar buiten gericht dan is de temperatuur optimaal. Drommen ze staande in het midden van de warmte bron samen met de kopjes naar omhoog dan hebben ze het koud. De lamp hangt dan te hoog. Liggen ze met de bekjes in de hoeken van de hok dan is het veel te warm.

Te Warm Te koud

Warmptelamp voor uw kuikens

Als de moeder haar kuikens s’avonds niet onder de vleugels neemt is het nodig een warmtelamp aan te schaffen. Haal de kuikens s’nachts bij moederde hen weg en zet ze onder een warmtelamp of warmteplaat.

Waarom warmteplaat?

In de natuurlijk zitten kuiken na de uitkomst onder de kloek of kip. De warmteplaat vervangt deze warmtebron. Door de warmteplaat zitten de kuikens sneller in de veren. Ze zijn sneller afgehard waardoor de kuikens gezonder blijven. De warmteplaten uit de comfort serie hebben een zeer lange levensduur. De warmteplaten zijn voornamelijk vervaardigd uit kunststof. voor meer info klik hier

Waarom een warmteplaat beschermer?

Om te voorkomen dat de kuikens de warmteplaat besmeuren kunt u een beschermkap gebruiken voor over de warmteplaat. De kuikens glijden er direct af. Geen uitwerpselen meer op de warmteplaat daardoor heb je geen nare luchtjes op de warmteplaat. Omdat de kuikens op de warmteplaat springen wordt deze vuil. Dit is niet hygiënisch en geeft een blijvende nare lucht op de warmteplaat. Hierdoor blijft de plaat schoon van uitwerpselen en zijn er geen nare luchtjes. 

Warmteplaat of Warmte lamp

De kuikens hebben warmte nodig van een warmteplaat of een warmtelamp. De temperatuur die de dieren de eerste week van hun leven nodig hebben is 35 graden Celsius. Daarna kunt u de temperatuur elke week met 2 graden verlagen. De warmte lamp moet je dan iedere dag wat hoger hangen. De temperatuur moet je meten met een thermometer of u koopt een regelaar voor de warmteplaat of lamp.

Wat kunnen we gebruiken voor een beter verspreiding van de warmte?

Voor een beter verspreiding van de warmte of een groot aantal kuikens kunt u de aluminum reflectorkap (diameter 30cm)  in combinatie met de losse fittingen en snoeren bestellen voor uw warmtelamp

 

Gedrag en verzorging van uw kuikens|verstikking

Kuikens die voor het eerst geen warmte bron meer krijgen gaan naar elkaar toe kruipen omdat ze het koud hebben. Dit kan verstikking veroorzaken van enkele kuikens. fokkers plaatsen hun kuikens na 6 weken op een rooster van gaas of latten om te overnachten. Onder het gaas of latten circuleert frisse lucht dat verstikking voorkomt.

Gedrag en verzorging | Haantjes of hennetjes

Als heel snel krijgen ze echte veertjes en kun je soms al het onderscheid tussen hennetjes en haantjes gaan zien, alhoewel dat soms best wel eens moeilijk is. Een ding is zeker, zodra het kraait is het een haan! De eerste kraai klinkt als een eigenaardig gehoest.

De haantjes beginnen na ongeveer drie maanden te kraaien. de haantjes krijgen sier veren maar de hennetjes niet. De haantjes hebben grotere kopversierselen. Ook gaan de haantjes al snel schijngevechten met elkaar aan. Ze springen met de borst tegen elkaar of tegen de hen op en fladderen hierbij met de vleugeltjes. Haantjes krijgen meestal ook al snel lelletjes bij de snavel. Een haan heeft vaker een wat hoger gedragen staart, en soms zijn de haantjes iets groter dan de hennetjes. Bij de meeste rassen komen de haantjes iets later in de veren dan de hennetjes.

Een uitzondering hierop vormen autosexende kuikens. Dit zijn rassen waarvan de kleuren geslachts gebonden zijn zoals die van de Bielevelder.

Kuikens worden vaak gepikt door de andere kippen

Als de kuikens groter worden gaat u merken dat de hen zich steeds minder met de kuikens gaat bemoeien. Ze worden vaak gepikt door de andere kippen en komen helemaal onderaan in de pikorde. Vaak gaan ze met zijn allen rondzwerven en mogen ze pas als allerlaatste het nachthok in. Dit is normaal en als er geen serieuze slachtoffers vallen komt dit vanzelf goed.

Hoe gedragen de oudere kuikens zich zoals de haantjes ?

Als de kuikens drie maanden oud zijn gaan de haantjes beseffen dat ze anders zijn. Hoe is voor ze niet duidelijk maar wel om de hele dag achter de hennetjes aan te jagen. Dit zorgt voor heel wat onrust in de ren en de dieren verspillen hun energie en het verstoort hun groei. Het beste is om op deze leeftijd de haantjes apart te houden. Is er toch onrust omdat de jonge haantjes vechten, zet de oudere haan tussen de jonge haantjes. De oudere haan kan de gevechten tussen de jonge haantjes beteugelen. Wil je van je haantjes af? Bied ze gratis aan op marktplaats.

Kuikenzaadfijn

Kuikenzaad (fijn) is afwisseling voor de gewone kuikenkorrel. Geef kuikenzaad als aanvulling voor kuiken opfokvoer, maximaal 25% van de totale voedingsbehoefte. Kuikenzaad verbeterd de spijsvertering
Strooi kuikenzaad als scharrelvoer tegen verveling in het verblijf. Kuikenzaad fijn is ideaal voor de kleinste kuikens van 0 tot 8 weken. Na 8 weken geeft u de kuikens Kuikenzaadgrof.

Drinkbak verwarmers

Een drinkbak verwarmer is nodig in de winter zodat het water niet bevriest. Een drinkbak verwarmer word geplaatst onder de waterbak als het vriest. Als u geen drinkbak verwarmer hebt is het een drama in de winter. Het water vriest. Uw kippen kunnen niet drinken. Zorg voor dat u kippen altijd water hebben.

Kuikenopfokkorrel

Waarom Kuikenopfokkorrel 2?
 Een goede voeding is voor kuikens zeer belangrijk. Met de speciale Opfokkruimel en opfokkorrel weet u zeker dat u kuikens een goede start in leven maken. Alle benodigde voedingstoffen zijn aanwezig, inclusief een hoog eiwit gehalte voor optimale groei. Opfokkorrel 2 gaat verder waar kuikenopfokruimel 1 ophoud. De kuikens groeien waardoor de voedingsbehoefte ophouden. Er zijn minder eiwitten en meer vet in het voer. werkt voor meer energie voor het kuiken.

Kuikenopfokkruimel

Kuikenopfokkruimel is geschiktvoor de jongste kuiken vanaf week 0 t/m week 8 . Minder verspilling als bij meel

Kuikenopfokmeel

Kuikenopfokkorrel is geschikt voor de kleinste kuikens. Met de speciale opfokvoeders van Kasper Faunafood geeft u de kuikens wat ze nodig hebben. In opfokmeel 1 zit een verhoogde concentratie aan eiwitten en vetten om aan de behoefte van de kuikens te voldoen. Kuikenopfokmeel 1 geeft u van week o t/m week 8. Na 8 weken geeft u Kuikenopfokmeel 2

Alfastart piepkuikens

Alfastart piepkuikens is het optimale startvoer voor jonge kuikens van kippen, fazantachtigen, kwartels, patrijzen, pauwen en andere sierhoenders. U kunt alfastart piepkuikens voeren vanaf de tweede levensdag totdat de kuikens circa drie weken oud zijn. Daarna kunt u overschakelen op Garvo Alfamix kuikens

Alfamix kuikens is het optimale opfokvoer voor kuikens van kippen. U kunt het voer eventueel ook inzetten bij kuikens van fazantachtigen, kwartels, patrijzen, pauwen en andere sierhoenders. De kuikens eten alfamix kuikens graag en nemen het voer snel op.

Alfamix kuikens is ook prima geschikt voor kuikens uit natuurbroed, waarbij de kloek mee-eet. De samenstelling van het voer benadert de voeding uit de oorspronkelijke leefomgeving van hoenderachtigen. Alfamix kuikens bevat eiwitrijke korrels, vlokreeftjes en speciaal geselecteerde zaden. Alle noodzakelijke vitaminen, mineralen en sporenelementen zijn naar behoefte toegevoegd. De samenstelling zorgt voor ontwikkeling van het gehele dier en een evenwichtige groei van vlees, botten en organen.

Kuikens moeten altijd voer en water hebben. Zet het voer en waterbak voor kuikens in de buurt van het nest zodat de kuikens kunnen eten en drinken. Moeder hen zal het voordoen! als moeder hen er niet is doe jij het voor bijvoorbeeld met een vinger in het water bewegen dat hoeft maar een keer soms helemaal niet.

Hier onder is een speciale opfokkast voor kuikens. Het is gemaakt van trespa met een aluminium frame wat zorgt voor een perfecte kwaliteit.Het is geschikt voor het opgroeien van uw kuikens en voor het plaatsten in quarantaine van zieken dieren.

Het hok wordt geleverd met een plexiglas front met deur de deuropening is 23,5 x 21 cm. De kast is tevens voorzien van een handige, uitneembare mestlade om het hok gemakkelijk schoon te houden. Boven de lade bevind zich een uitneembare gaasbodem met openingen van 10x10mm. In de achterzijde van het hok bevind zich een doorvoer voor stekkers voor uw warmtelamp of warmteplaat. Het hok wordt geleverd zonder warmtebron!

De buitenmaten zijn 100 x 50 x 50 cm.
Tevens zijn de hokken stapelbaar.

Opfokkast

Warmte in een hok of opfok kas voor kuikens

De hok of opfok kas waarin de kuikens zijn moet groot genoeg zijn dat de kuikens ook in een onverwarmd deel kunnen komen. Als ze warmte van hun moeder krijgen kunnen ze ook kiezen wanneer ze de warmte willen of niet hierdoor krijgen ze meer weerstand en groeien de kuikens veel natuurlijker op. Kuikens hebben tot ongeveer 6 weken een warmte bron nodig. Op die leeftijd is een omgevingstemperatuur van 25 graden voldoende. Als er koude nachten zijn hebben ze de warmte bron wel nodig. dus haal het niet weg van de een op de andere dag. De dieren moeten wennen aal lage temperaturen.

Wilt u zelf een kippenhok, hondenhok, konijnenhok of een schuur bouwen? Klik hier voor de Bouwplan

 

Kippen houden

 

 

Exit mobile version