Kippenziekten

January 10th, 2012 by elisa Leave a reply »

Kippenziekten


 

 

kippen houden- kippenziektenKippenziekten. Kippen zullen niet gauw iets van ziekte tonen. Zie je wel iets dan is het helaas meestal al te laat. De kip gaat bijvoorbeeld niet meer uit het hok en zit met opgezette veren in een hoek. Pak je een zieke kip op dan kun je bijna altijd het borstbeen (voor de poten) voelen. Is dit messcherp en zit er geen vlees meer omheen dan is de kip echt ziek en heeft hij of zij al een tijdje niet gegeten. Als je naar de ontlasting kijk merk je ook of een kip ziek is. kippen hebben één keer per dag dunne bruine ontlasting, dat is normaal. De rest van de ontlasting is stevig niet hard en ook niet waterig. Als de kip bloed in de ontlasing heeft is het ziek. Dan help het middel tegen Coccidiosis.

Kippenziekten

Coccidiosis. Is er in het hok of daaromheen gifgroene of met bloed verontreinigde ontlasting te zien dan hebben je kippen last van Coccidiosis, een darmontsteking veroorzaakt door eencellige organismen die de darmslijmvliezen en darmwanden beschadigen. Bij de dierenarts kun je een middeltje halen om door het voer of het water te doen om de overige kippen te redden. Ook bij dierenwinkels zijn middelen te koop.Veel goedkoper dan de dierenarts.

Diarree

Vaak het gevolg van verkeerd voeren. Verlepte sla of andere groenten doen je kippen geen goed. Wat je ook voert aan extra’s, het moet zo vers en fris zijn, dat je het zelf ook nog wel op zou durven eten. Voer geen gekruide rijst (nasi) of andere gekruide of gezouten gerechten. Voer ook niet teveel (vers) brood, je kunt brood snel oud maken door het even in de oven te doen. Teveel vers brood veroorzaakt diarree. Diarree is ook een symptoom van verschillende andere ziekten zoals Coccidiosis, Pseudo-vogelpest of Salmonella. Weet je zeker dat er niet verkeerd gevoerd is, dan zijn de kippen dus ziek!

 

kippenmedicijn kippenmedicijn
Anti-Coccidiose snot/luchtweg Anti-Coccidiose 1000ml

Koudijs Anti-Coccidiose van Ornipar

Anti-Coccidiose van Koudijs kunt u gebruiken ter voorkoming van coccidiose en om coccidiose te behandelen. Geschikt voor pluimvee, duiven en knaagdieren.
Gebruik Koudijs Ornipar om snot, ademhalingsmoeilijkheden en luchtwegproblemen bij pluimvee, vogels, duiven en konijnen te behandelen.
Werkt tegen snot, ademhalings- en luchtweg problemen
Geschikt voor: pluimvee, vogels, duiven en konijnen
Gemakkelijk aan het drinkwater toe te voegen
Ideaal om uw dieren ziektevrij de tentoonstelling door te laten komen
Ornipar van Koudijs is een homeopathisch diergeneesmiddel dat vrij is gesteld van registratieplicht. U kunt het daarom gebruiken zonder recept van de dierenarts . Het middel is voor de bestrijding van snot, ademhalingsmoeilijkheden en luchtwegproblemen bij vogels, kippen, pluimvee, duiven en konijnen. Geef Ornipar van Koudijs voor een stressvolle gebeurtenis (zoals een tentoonstelling) en uw dieren hebben nergens last van. Het middel is niet geschikt voor gebruik bij dieren die bedoeld zijn voor consumptie.

kippenmedicijn kippenmedicijn
 Anti-Coccidiose 250ml  Anti-Coccidiose

 

Verm-X natuurlijke ontworming. Doel is om het dier gezond te houden en de
veiligheid van mensen te waarborgen. Vaak is voorafgaand aan het ontwormen echter geen wormbesmetting aangetoond. Dien uw dieren preventief medicijnen toe, terwijl er niets te genezen valt.

 

vermex vermex02 vermex1
 Ontworming vloeibaar 500ml  Vermex ontworming 750gr  Ontworming vloeibaar 250ml

 

Ontworm uw kippen op een natuurlijk manier zodat u nog steeds van verse eieren kunt genieten. Verm-X is 100% natuurlijk en houd de inwendige parasieten onder controle

Ongedierte bestrijding

Kippen  kunnen ook ziek worden door ongedierte op de kip zelf of in het hok. 404-Vogelspray is een diergeneesmiddel ter bestrijding van ongedierte zoals: bloedluizen, muggen en andere vliegende insecten. De spray is geschikt voor toediening op het dier. Als er bloedluizen, muggen en andere vliegende insecten worden geconstateerd dienen alle naden en kieren van de kooi of volière te worden behandeld. Ook de zitplaatsen moeten niet vergeten worden.

U 2 anti bloedluis kippen

U-2 Vloeibaar dient onverdund te worden toegepast. Maak vooraf het verblijf schoon, wanden en zitstokken. U-2 Vloeibaar aanbrengen met een kwast of handspuit. Behandel alle delen van het verblijf, zitstokken, wanden, nesten en nestmateriaal, spleten en naden grondig. Na het gebruik de behandelde onderdelen goed laten drogen, vooral aardewerk. Niet toepassen op materiaal of onderdelen van plastic.

U-2 Vloeibaar niet over de vogels spuiten, de insecten behoefen niet direct te worden geraakt. U-2 Vloeibaar kan ook preventief worden gebruikt. Met 500 ml U-2 Vloeibaar kunt u ongeveer twee vierkante meter bestrijden.

Beapar wormmidden

Gebruik het beaphar wormmiddel tegen spoel- en haakwormen bij vogels, sierpluimvee, knaagdieren en konijnen. Makkelijk toe te dienen en zeer effectief! Klik op de link voor meer info

wormmiddel vermex02 vliegen
 Beaphar wormmiddel  Vermex ontworming 250gr Vliegen spray

 

U2 vloeibaar

U2 vloeibaar is bestemd voor bestrijding van ongedier bij duiven en kippen. Wanneer men Ongedierte bij kippen en duiven constateerd (bijvoorbeeld: veerluis), de duif tussen de veren bespuiten. Men dient ervoor te zorgen dat de bloeistof ook op die plaatsen komt waar de veren uit de schacht komen. Niet in de ogen, neusholte en bek spuiten. Verwijder drinkbakjes en resteren voeding uit de kooi tijdens gebruik. Ter voorkoming van veerluis en bloedluis dienen de vogels regmatig behandeld te worden.

vinecto finectopl u2bloedluis
Finecto  Finecto  U-2 100ml

Finecto is voor de behandeling van een besmette kippenhok of vogelverblijf tegen vlooien bloedluizen en hun eitjes. Klik op de links voor meer info.

Tabakstelen

Tabakstelen zijn takken afkomstig van de tabaksplant. Door de geur die de tabstelen produceren blijven mijten en luizen op afstand. Hiermee heeft u een preventieve manier om parasieten te bestrijden. Het beste kunt u ze gebruiken in het nachthok en legnest te voorkoming van mijten, bloedluizen en andere parasieten.

 

tabakstelen u2bloedluis biosil
 Tabakstelen  U-2 500ml Biosil

 

Biosil tegen bloedluis

Biosil is een gebruiksklare vloeistof ter bestrijding van bloedluis bij pluimvee en andere siervogels. Biosil spuit u met een vernevelaar in het hok. Lees meer…

Hoe herken je bloedluis bij een kip?

In de warme periode van de zomer komen de bloedluizen het meest voor. Ook al maak je de kippenhokken regelmatig schoon, kan het gebeuren dat de kippen toch bloedluizen hebben. Als de kippen onophoudelijk met de snavel in hun verenkleed wroeten, vooral bij de buik, hebben ze meestal bloedluizen.
Het is een ware lijdensweg als er niet wordt ingegrepen. Ben je nog niet zeker of er bloedluis in het spel is? Pak met je hand de stok waarop de kippen ‘s nachts zitten vast. Het dragen van een handschoen is aan te bevelen. Kijk daarna naar je hand. Als die vol met bloed zit, dan hoef je niet meer te twijfelen. Dat bloed komt namelijk van de bloedluizen die zich vol hebben gezogen met het bloed van de kippen.

Biosil tegen bloedluis

Biosil is een gebruiksklare vloeistof ter bestrijding van bloedluis bij pluimvee en andere siervogels. Biosil spuit u met een vernevelaar in het hok. Lees meer…

 

Bloedluis vleerluis
Bloedluis Vleerluis

Vleerluis bij kippen

Veerluis. Ik zag het aan de achterkant van de kip. Er zat poep op de kont, een dergelijke vieze kont betekend nagenoeg altijd Veerluis. De kip heb ik uit het hok gehaald, en goed op de huid gezocht. En ja, daar liepen heel kleine, bijna transparante diertjes. Op onderstaande foto sterk uitvergroot: Doe latex handschoenen aan en was het poep met warmwater gemengt met dettol. Spuit de kip met U2 vogelspray . Vergeet het hok niet te ontsmetten. met bijvoorbeeld finecto

Kippenziekten Aspergillosis

Of longschimmel is een zeer besmettelijke ziekte die vooral kuikens treft. Het dier heeft een pompende ademhaling als gevolg van ontstekingen in de longen en luchtzakken. Geïnfecteerde vogels gapen veel en vertonen ademhalingsmoeilijkheden. De schimmel tast longen, luchtzakken, neus- en voorhoofdsholte aan. Soms raken daardoor de ogen ontstoken. De ziekte kent meestal een slepend verloop en kan wel een jaar duren voordat de vogel sterft Er is een langzaam vermageringsproces waarneembaar.  Men zegt dat er geen geneesmiddel bekend. En alle dieren die ziek zijn zullen sterven. Naar mijn ervaring is dat niet altijd waar. Geef de dieren medicijn tegen infectie ziekten voor vogels. Besmetting via de lucht en stof. CRD (Chronic Respiratory Disease) ofwelmycoplasmosis en ook wel “>snotgenoemd is ook een luchtzakontsteking. Kenmerkend is het hoesten en proesten van de kippen, vermagering en met opgezette veren in een hoekje zitten. Behandeling met antibiotica.

Kippenziekten

(infectueuze bronchitis) hebben de kippen ook een ademhaling die rochelend is. Bij hennen die aan de leg zijn ziet men vaak ribbels op de eieren omdat de eileider ook wordt aangetast. Niet te verwarren met het ei van oude hennen, dat vaak ribbels vertoont of een andere rare vorm heeft! De kippen kunnen hiertegen ingeënt worden. Genezing vaak moeizaam met een hoog sterftecijfer.

Leukose ofwel dikke leverziekte. Een bloedziekte die allerlei organen aantast, maar vooral de lever. Dieren worden mager en bleek, de kam verschrompelt en het leggen van eieren stopt. Geen genezing mogelijk, alle kippen die getroffen zijn zullen sterven.

Gaap ziekte gaap worm< De kippen lijken de hele tijd te gapen. Wordt veroorzaakt door wormpjes in de luchtpijp.

(Infectieuze Laryngo Tracheïtis) is een virusziekte die bloederige ontstekingen veroorzaakt in de luchtpijp. Kippen kunnen bloederig slijm ophoesten. Dodelijk en geen geneesmiddel voor bekend. Er kan preventief tegen geënt worden.

Kippenziekten

Marekse Verlamming is een ziekte die vooral jonge kippen treft. De poten en vleugels willen niet meer en de kip kan zich niet meer verplaatsen. Kenmerkend is het “vuistje”: de tenen van de kip trekken samen en de poot steekt naar voren of naar achteren, soms is de nek vreemd verdraaid. Helaas is hier niets aan te doen. Er zijn ook varianten geconstateerd zodat het “vuistje” niet altijd hoeft op te treden.

Kippenziekten Salmonella

Ontsteking van darmen en luchtwegen, vaak gepaard met diarree. Bij wat zwakkere dieren is het dodelijk. Kippen kunnen drager zijn zonder ziek te zijn. Worden zij op enig wat zwakker, dan slaat de ziekte toe. Daarom moet je ook alle eieren goed koken of bakken en zeker nooit rauw eten.

Kippenziekten Difterie

Het veroorzaakt zweren rond of op de snavel, kam en lellen. Doe je het snaveltje open en zie je daar een kaasachtige aanslag, dan heb je difterie in huis! Vooral in herfst en winter met veel regen komt deze ziekte voor. Zieke kippen moeten af gemaakt worden.

Voor het bouwen van een kippenhok heeft u een goede bouwplan nodig Klik Hier

Het makkelijkst is een bouwpakket te kopen. Hier vind u een uitgebreide selectie aan benodigdheden voor uw kip Klik Hier

Kippen houden

Advertisement

Comments are closed.