Haantjes of hennetjes?

January 1st, 2012 by elisa Leave a reply »

 


Zijn het Haantjes of hennetjes?

Hier vind u een uitgebreide selectie aan benodigheden voor uw huisdier zoals uw kippen, konijnen en meer…….

IMG_3689

Hoe herken je een broedse hen?

Een broedse hen maakt een kloekend geluid en maakt zich groot met haar veren en komt niet vaak van de nest af. Als je wilt dat je hen met succes uitbroed, leg eerst namaak broedeieren neer.

Namaak eieren

Het is beter eerst namaak eieren onder de hen te leggen. Als de hen een paar dagen op de namaak eieren heeft gezeten en niet vaak van haar nest komt weet je zeker dat de hen echt broeds is. Na een aantal dagen vervang je de namaak eieren voor de  broedeieren. Soms gebeurt het dat een hen niet echt goed broeds is. De hen zit dan enkele dagen op de broedeieren  en verlaat de eieren. Die eieren kunnen dan niet meer uitgebroed worden.

Omdat te voorkomen leg eerst namaak eieren neer.

kippen houden nepkippenei kippen houden-ontwikkeling ei
Klik hier Nep kippeneieren Klik hier Schouwlamp Ontwikeling embryo

Eier kijk machine

Met de eier kijk machine kan je de ontwikkeling van de embryo in het ei volgen. Dit is heel interessant ook voor kinderen.

Hoe lang broeden?

Hennen broeden zo lang op de eieren tot ze uitkomen. Het broeden duurt 21 dagen. Grotere eieren broeden wat langer. Een kleiner ei verwarmt sneller. Het is een goed idee op de achttiende dag de eieren te bevochtigen met een planten spuit. hierdoor wordt het makkelijker voor de kuikens om uit het ei te komen. Op de twintigste dag hoor je gepiep zonder dat er kuikens zijn. Dit komt doordat de kuiken de luchtzak al kapot heeft gepikt. Als dat is gebeurd ontstaat contact met de moeder en het kuiken. Op de eenentwintigste dag komen de kuiken uit het ei

Kuikens

De kuikens zien er nat uit maar drogen heel gauw. Dan heb je mooie donzige kuikens. Zet genoeg water en kuiken voer voor de kuikens. Het is beter om moeder en kuikens appart te houden. Dus in een ander ruimte te huisvesten weg van de andere hennen.

Als de kuikens heel jong zijn en je merkt dat moeder hen haar kuikens niet onder haar vleugels neemt s’avonds om ze warmte te geven, zou je een warmtelamp kunnen kopen en de kuikens s’avonds bij moeder hen vandaan halen en onder een warmtelamp of warmteplaat zetten. Als de kuikens niet genoeg warmte krijgen kunnen ze dood gaan. Ze vatten kou.

 

 Warmteplaat voor kuikens

 

kippen houden-comfort-warmteplaat-25-240x240 kippen houden-comfort-warmteplaat-25-240x240 kippen houden-comfort-warmteplaat-25-240x240
 Klik hier Warmteplaat 25 bij 25  Klik hier 30 bij 30  Klik hier 40 bij 50

 

 

Klik hier Regelaar warmteplaat, lamp Klik hier fles met nippel Klik hier drinkbak

 

Kuikendrinkfles met nippel. Inhoud 1000ml. Voorzien van een klapdeksel om makkelijk bij te vullen een een beugel om te bevestigen.

Handige drinkbak voor kuikens. Gemakkelijk bij te vullen door de fles eraf te schroeven en er weer een volle op te draaien. De fles is niet inbegrepen. Geschikt voor flessen van 0,5 en 1 liter .

kippen-philips-warmtelamp kippen-philips-warmtelamp kippen-philips-warmtelamp
Klik hier Warmptelamp 100 W Klik hier warmtelamp 150 Klik hier Warmtelamp 250W

 

 

 

armaturen-25zonder amatuur Kippen houden armatuur-250watt
Klik hier Amatuur Compleet  Klik hier  Amatuur tot 250W Klik hier Amatuur tot175W

 

Een compleet 1 armatuur voor het warmhouden van kuikens. Het armatuur bestaat uit een aluminium kap met keramische fitting (E27) inclusief 2,5 meter snoer en ketting om de lamp op te hangen. Ook bijgeleverd is een op maatgemaakte beschermkorf die er voor zorgt dat de warmtelamp niet direct kan worden aangeraakt. De hoogste wattage waar u gebruik van kunt maken is 150 watt. De diameter van het armatuur is 20cm.
Door een speciaal ontworpen aluminium gietstuk dat om de fitting is gemonteerd wordt dit fitting minder heet.

Voor een beter verspreiding van de warmte of een groot aantal kuikens kunt u de aluminum reflectorkap (diameter 30cm)  in combinatie met de losse fittingen en snoeren bekijken.

 

Gedrag van de kuikens

Aan de hand van het gedrag van de kuikens weet je of het niet te heet of te koud is voor ze. liggen de kuikens in een kleine  cirkel onder de warmtelamp met de kopjes naar buiten gericht dan is de temperatuur optimaal. Drommen ze staande in het midden van de warmte bron samen met de kopjes naar omhoog dan hebben ze het koud. De lamp hangt dan te hoog. Liggen ze met de bekjes in de hoeken van de hok dan is het veel te warm.

 

kippenhouden122
 te Warm Te koud

 

Verstikking

Kuikens die voor het eerst geen warmte bron meer krijgen gaan naar elkaar toe kruipen omdat ze het koud hebben. Dit kan verstikking veroorzaken van enkele kuikens. fokkers plaatsen hun kuikens na 6 weken op een rooster van gaas of latten om te overnachten. Onder het gaas of latten  circuleert frisse lucht dat verstikking voorkomt.

 

Haantjes of hennetjes

Haantjes of hennetjes? Als heel snel krijgen ze echte veertjes en kun je soms al het onderscheid tussen hennetjes en haantjes gaan zien, alhoewel dat soms best wel eens moeilijk is. Een ding is zeker, zodra het kraait is het een haan! De eerste kraai klinkt als  een eigenaardig gehoest. De haantjes beginnen na ongeveer drie maanden te kraaien. de haantjes krijgen sier veren maar de hennetjes niet. De haantjes hebben grotere kopversierselen. Ook gaan de haantjes al snel schijngevechten met elkaar aan. Ze springen met de borst tegen elkaar of tegen de hen op en fladderen hierbij met de vleugeltjes. Haantjes krijgen meestal ook al snel lelletjes bij de snavel. Een haan heeft vaker een wat hoger gedragen staart, en soms zijn de haantjes iets groter dan de hennetjes. Bij de meeste rassen komen de haantjes iets later in de veren dan de hennetjes.

Kippen houden
 Kuikenje met krommesnavel

Een uitzondering hierop vormen autosexende kuikens. Dit zijn rassen waarvan de kleuren geslachts gebonden zijn zoals die van de Bielevelder.

Als de kuikens groter worden zie je dat de hen zich steeds minder met de kuikens gaat bemoeien. Ze worden vaak gepikt door de andere kippen en komen helemaal onderaan in de pikorde. Vaak gaan ze met zijn allen rondzwerven en mogen ze pas als allerlaatste het nachthok in. Dit is normaal en als er geen serieuze slachtoffers vallen komt dit vanzelf goed.

Oudere kuikens haantjes of hennetjes?

Als de kuikens drie maanden oud zijn gaan de haantjes beseffen dat ze anders zijn. Hoe is voor ze niet duidelijk maar wel om de hele dag achter de hennetjes aan te jagen. Dit zorgt voor heel wat onrust in de ren en de dieren verspillen hun energie en het verstoort hun groei. Het beste is om op deze leeftijd de haantjes apart te houden. Is er toch onrust omdat de jonge haantjes vechten, zet de oudere haan tussen de jonge haantjes. De oudere haan kan de gevechten tussen de jonge haantjes beteugelen. Wil je van je haantjes af? Bied ze gratis aan op marktplaats.

Verzorging  voeding kuikens

kippen-houden-kuikenopfokkorrel2-240x240 kippen-houden-kuikenopfokkorrel2-240x240
Klik hier kuikens opfokkorrel 1  4kg   Klik hier kuikenopfokkorrel 2  4kg

 

klik hier Garvo alva kuikens 4kg Klik hier Garvo alva kuikens 12,5 kg

 

Kippen houden

Advertisement

Comments are closed.